Nagyvilág

Sokkolták a kételyek a magyar elnökségi stábot

Sokkolta a magyar elnökségi stábot, hogy belföldön és külföldön többen megkérdőjelezték Magyarország alkalmasságát az elnökségre.

Ez szerepel Martonyi János külügyminiszter és Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár csütörtökön az EU-elnökség honlapján megjelent állásfoglalásában.

A miniszter és az államtitkár kifejtette: nem példa nélküli, hogy egy tagállamnak – különösen, ha először tesz eleget ennek a feladatnak – megkérdőjelezik alkalmasságát az EU-elnökségre.

A szlovéneket “kikezdték” azon az alapon, hogy egy “miniállam” túl kicsi egy ilyen feladathoz, a cseheket pedig azért, mert volt egy EU-szkeptikus elnökük, és kormányválság fenyegette őket. Még a tucatnyi soros elnökség tapasztalatával rendelkező belgáktól is “rettegtek” legutóbb, mert ügyvezető szövetségi kormány volt hivatalban – írták a tárca vezetői.

Martonyi János és Győri Enikő meggyőződése, hogy Magyarország kiválóan felkészült az elnökségi feladatok ellátására. “Nehéz időszak áll előttünk, de elkötelezett csapattal vágunk neki az elnökségi félévnek, amelyben megfelelő arányban keveredik a tapasztalat és a fiatalos lendület” – foglalt állást a miniszter és az államtitkár.

Martonyi János és Győri Enikő hangsúlyozta: az Európai Unió tanácsának hat hónapos elnöklése egyszerre hatalmas feladat, történelmi lehetőség és belátható időn belül vissza nem térő alkalom arra, hogy “megmutassa” Magyarországot Európának és a világnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik