Nagyvilág

Portugáliát is leminősítette a Fitch

Leminősítette az elsőrendű befektetői sávon belül Portugáliát csütörtökön a Fitch Ratings, amely szerint a portugál kormány és a bankrendszer finanszírozási környezete az eddigi adósosztályzatban figyelembe vettnél sokkal nehezebb.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök esti londoni bejelentése szerint a hosszú futamidejű portugál külső és hazai államadósság besorolása az eddigi „AA mínusz”-ról egy fokozattal „A plusz”-ra, a rövid lejáratú állami kötelezettségek osztályzata „F1 plusz”-ról „F1″-re romlik. A hosszú távú besorolások kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy jóllehet várhatóan teljesül a portugál kormány által az idei évre kitűzött 7,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél, ez azonban részben a hazai össztermék hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő értékű egyszeri intézkedések eredménye lesz. Emiatt a 2011-re kitűzött strukturális szintű költségvetési kiigazítás – amelynek tervezett mértéke megközelíti a GDP 4 százalékát – „rendkívüli kihívás” lesz, különösen abban az esetben, ha a portugál gazdaság a Fitch várakozásának megfelelően jövőre recesszióba süllyed vissza – áll az elemzésben.

A hitelminősítők egymás után jelentik be az euróövezeti tagállamokra vonatkozó negatív besorolási lépéseket.

A Moody’s Investors Service a héten leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Portugália kormánykötvény-adósságának szintén elsőrendű, „A1″ szintű osztályzatát, a portugál gazdaság hosszú távú kilátásainak bizonytalanságaira, a piaci finanszírozás magas költségeinek várható káros hatásaira hivatkozva.

A Moody’s a múlt héten szinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát, a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel és az ír gazdaság bizonytalan kilátásaival indokolva a drasztikus lépést.

Írország egy hét alatt két nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, nem sokkal korábban ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot.

Így egy héten belül összesen nyolc fokozattal romlott az ír adósosztályzat. A minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poor’s, a Moody’s osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország – nála már most sem befektetési ajánlású, „bóvli” – kormánykötvény-adósi besorolását.

E hét elején a Fitch Ratings leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette Görögország még épphogy befektetésre ajánlott – a „bóvli” kategóriától egyetlen fokozatnyira lévő – adósbesorolásait. A Fitch lépése azt jelenti, hogy Görögországnak várhatóan nemsokára egyetlen hitelminősítőnél sem lesz befektetői ajánlású adósosztályzata.

A „három nagy” – Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s, Fitch Ratings – közül ugyanis már csak a Fitch sorolja befektetésre ajánlott kategóriába a hosszú futamidejű görög államadósságot, „BBB mínusz” besorolással. Ez a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintje, és ha a Fitch innen tovább rontja a görög besorolást, azzal Görögország ennél a cégnél is átkerül a befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati csoportba.

A Fitch Ratings a hét eleji bejelentéshez fűzött kommentárjában meg is jegyezte, hogy a negatív figyelőlista Görögország leminősítésének „fokozott valószínűségét” jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik