Nagyvilág

Nagy-Britannia lefagyott

Vasárnap is súlyos közlekedési fennakadásokat okozott a sarkvidéki tél a szigetországban.

Az ország legnagyobb repülőterei továbbra sem – vagy csak részlegesen – működtek, és százezrek nem jutottak el úti céljukra a karácsony előtti legforgalmasabb hétvégén. A repülőtérzárlatok miatt a budapesti járatokat is törölni kellett.

Vasárnap reggel mínusz 19 fokos hőmérsékleti mélypontokat mértek több országrészben, és a déli térségekben is – köztük Londonban, ahol előző nap 25 centiméter hó esett – mínusz 10 fok alatti fagyokkal indult a nap. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 15-20 fokkal hidegebb van Nagy-Britanniában az ilyenkor szokásosnál.

Meteorológusok vasárnap arra hívták fel a figyelmet, hogy miután a sarkvidéki fagyokat hozó viharos északi szél elült, és az ország nagy részét vastag hótakaró borítja, a következő napokban várható derült éjszakákon megdőlhet az eddigi angliai hidegrekord, amelyet 1982-ben mértek, mínusz 26,1 fokkal. A meteorológia előzetes adatai szerint száz éve nem volt ilyen hideg a december Nagy-Britanniában, mint az idei.

A légiközlekedési helyzet, amelyben már szombaton is súlyos fennakadások voltak, vasárnap még tovább romlott, miután szinte teljesen leállt a forgalom a legnagyobb brit repülőtéren, a londoni Heathrow-n. A főváros nyugati határában fekvő légikikötő – a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, amely csúcsidőszakokban átlagosan 40 másodpercenként indít vagy fogad egy-egy járatot – vasárnap teljesen lezárták az érkező forgalom előtt, és a menetrendben szereplő több mint hatszáz induló járat közül is mindössze hét kapott felszállási engedélyt.

Csak Heathrow-ról 400 ezren utaztak volna el ezen a hétvégén karácsonyi üdülésre. A repülőtéren több ezer olyan utas töltötte a vasárnapra virradó éjszakát, akiknek járatát törölték. Az utasok közül vasárnap sokan már 36 órája vártak járatuk indulására az utóbbi napok folyamatos törlései miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik