Nagyvilág

Nehézségek Francia-, Német- és Olaszországban is a havazás miatt

Sokan vesztegelnek különböző repülőtereken - egyre idegesebben.

Franciaországban az északi és a nyugati vidéken okozott komoly fennakadásokat az országúti közlekedésben a sűrű havazás és a hideg. A nehéz gépjárművek közlekedését az ország több térségében megtiltották. Párizs legfontosabb repülőterén, a Roissy-Charles de Gaulle-on a járatok több mint a fele 40-50 percet késett.

Olaszországban főként Toszkánában okozott komoly gondokat a havazás, és nem csak az országutakon, hanem a vasúti közlekedésben és a repülőtereken is. Firenzében a Santa Maria Novella pályaudvarról péntek este nem tudtak elindulni a Rómába és Milánóba tartó gyorsvonatok, ezért körülbelül ötezer ember kényszerült az éjszakát egy közeli konferenciaközpontban tölteni. Szokatlan módon Nápolyban és Capri szigetén is lehullott pár hópehely.

Németország közútjain és repülőterein is komoly gondokat okozott a sűrű havazás és a jeges, csúszós utak. A frankfurti repülőtéren a déli órákig 172 járatot töröltek, emiatt több ezer utas rekedt a várócsarnokokban. Sokan közülük már péntek óta a legnagyobb német légikikötőben vesztegelnek, részben azért, mert célállomásuk nem tud járatokat fogadni.

A repülőtér utaskezelő kapuinál több száz fős sorok alakultak ki, ami erősen megviselte némely utazó idegeit. Dulakodás is kitört, és rendőröknek kellett beavatkozniuk a kedélyek lecsillapítása végett. A Lufthansa légitársaság ezután angyalnak öltözött munkatársakat küldött a szóban forgó csarnokba, hogy segítsen megnyugtatni a több órás várakozás következtében pattanásig feszült idegeket.

Más északnyugat-európai repülőterekhez hasonlóan a brüsszeli és az amszterdami is csak fennakadásokkal működött, bár részben azért kellett törölni járatokat, mert a célállomás nem volt fogadóképes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik