Nagyvilág

Chávez sátorba költözik

A venezuelai elnök palotáját árvízkárosultaknak adja át.

Hugo Chávez venezuelai államfő azt tervezi, hogy átmenetileg egy sátorból irányítja majd országát, az elnöki palotába pedig ideiglenesen a közelmúlt hatalmas esőzései miatt hajléktalanná vált további családokat költöztet.

A dél-amerikai országban egy évtizede nem voltak olyan hatalmas esőzések, mint az elmúlt hetekben, s a természeti katasztrófa harmincnál is több ember életét követelte, több mint százezren pedig kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. Ezek közül Chávez már novemberben beköltöztetett 25 családot az elnöki palotába, pénteken pedig utasítást adott, hogy gyorsítsák fel az előkészületeket további 80 család befogadására. “Még az irodámba is tehetünk ágyakat” – mondta. Ő maga pedig ideiglenesen abba a sátorba akar költözni, amelyet Moammer el-Kadhafi líbiai vezető adott neki ajándékba.

Kadhafi a külföldi útjai során szinte mindig egy hatalmas beduin sátrat visz magával, s egy ilyet használt tavaly is, amikor a Venezuelához tartozó karibi szigeten, Margaritán járt. Chávez Kadhafi nagy csodálójának számít.

A szocialista politikus eközben azt is bejelentette, hogy az esőzések okozta vészhelyzet miatt kérni fogja a törvényhozást: ideiglenesen adjanak neki jogot törvényerejű rendeletek meghozatalára. 11 éve tartó elnöksége alatt már háromszor is megkapta ezt a lehetőséget, s a legutóbbi alkalommal (2007-ben) például egyes, magántulajdonban lévő olajmezők kisajátítására, új adók bevezetésére és a távközlési, energetikai vállalatok államosítására használta fel kibővített hatalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik