Nagyvilág

Nagy-Britanniában bújkál a WikiLeaks-vezér

Egy lapjelentés szerint Nagy-Britanniában tartózkodik a titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks alapítója, Julian Assange.

Erről a londoni The Independent tudósított csütörtökön rendőri forrásokra hivatkozva.

Ezzel egy időben a portál szóvivője egy csütörtöki nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy a WikiLeaks alapítójának egyenesen életéért kell aggódnia. Kristin Hrafnsson úgy vélekedett, hogy a külügyi iratok nyilvánosságra kerülése óta Assange élete, illetve biztonsága veszélyben van. A szóvivő állítása szerint már felhívás hangzott el meggyilkolására is.

Assange ellen az Interpol előző nap nemi erőszak, továbbá szexuális zaklatás elkövetésének gyanújával nemzetközi elfogató parancsot tett közzé. A letartóztatást a svéd hatóságok kezdeményezték, és a parancs most a rendőri szervezet mind a 188 tagállamában – köztük Magyarországon is – érvényben van.

A The Independent szerint a brit rendőrök egyelőre nem léptek. A letartóztatási paranccsal összefüggésben ugyanis még különböző technikai kérdéseket kell tisztázni – írta a londoni lap.

Assange kezdettől fogva elutasította az ellene hangoztatott vádat és fellebbezett a svéd legfelsőbb bíróságnál. A WikiLeaks alapítója azt állítja, hogy összeesküvést szerveztek ellene.

AJÁNLOTT LINKEK:

Wikileaks-sztori – Lerántjuk a leplet a “hackerek Robin Hoodjáról” (Kitekintő.hu)

WikiLeaks: Nyugat-Európa is megkapta a magáét (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik