Nagyvilág

Részvényeket ad el a BP, hogy fizetni tudja az olajszennyezés kárait

A BP megegyezett a tulajdonában lévő Pan American Energy nevű cég 60 százalékos részvényhányadának eladásáról az argentínai székhelyű olaj- és gázipari céggel, a Bridas-szal.

A BP közlése szerint a befolyó pénz a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt kell.A BP szerint az üzlet, amelynek értelmében a részvények 60 százalékáért 7 milliárd 60 millió dollárt kap, a jövő év elején megköthető. Az argentin cégben 50 százalékos része van a dél-amerikai ország egyik leggazdagabb klánjának, a Bulgheroni családnak a Bridas Energy Holdingson keresztül.

A BP azt közölte, hogy a mostani megegyezés része annak a tervnek, amelynek keretében 30 milliárd dollárt akarnak előteremteni különböző vagyonrészeik eladásával 2011 végéig. Az így befolyó pénzből akarják a Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon nevű fúrótorony okozta olajömlés kárait megtéríteni, illetve a kárelhárítást elvégezni.

A BP eddig már 14 milliárd dollárt költött az olajszennyezés miatti kárelhárításra. A cégcsoport vezérigazgatója, Bob Dudley azt mondta, hogy az argentin céggel kötött megállapodás “a BP globális portfóliójának magas értékét és vonzerejét bizonyítja, és megmutatja a vállalat eltökéltségét, hogy teljesítse a Mexikói-öbölben történt tragédiával kapcsolatos pénzügyi kötelességét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik