Nagyvilág

Korrupciós botrány dagad Romániában

Nagyszabású korrupciós botrány dagad a román belügyminisztérium és a rendőrség körében, miután egy üzletember egymillió euró csúszópénzt akart adni a szaktárca egyik államtitkárának.

Látványos tettenérési akciót szervezett a román ügyészség és rendőrség: a belügyminisztérium épülete előtt tartóztatták le a hétvégén Catalin Chelu román üzletembert, aki Dan Valentin Fatuloiu belügyi államtitkárnak vitte el személyesen a megígért kenőpénz első részletét. Az üzletember nem egy félreeső helyen fizette le az államtitkárt, hanem bement az irodájába, és ott tette le a csúszópénzt.

A hatóságokat nem lepte meg az ügy, hiszen az államtitkár a megvesztegetési szándék miatt már nyáron feljelentette Chelut, így a tettenérési akció idejekorán elő volt készítve. Az államtitkár azt állítja, hogy a kelet-romániai Galacon számos céget birtokló üzletember akkor kereste meg őt először, miután elrendelte a Chelut is érintő több pénzügyi gazdasági bűncselekménygyanús eset alapos kivizsgálását. A román sajtó szerint az üzletember összesen 48 gazdasági bűnügy kapcsán került a nyomozók látókörébe, ezeknek a vizsgálatoknak az eltussolásáért próbálta megvesztegetni a belügyi államtitkárt.

Fatuloiu államtitkár burkoltan a rendőrség több vezetőjét is bírálta. Szerinte ugyanis az őt megvesztegető Chelu azt követően szerzett tudomást az államtitkár által elrendelt vizsgálatokról, hogy több megyei rendőrségi vezető kiadta neki az információt. Az államtitkárt fián keresztül környékezte meg az üzletember és társai. Fatuloiu gyermeke 26 éves kora ellenére szintén számottevő vagyonnal rendelkezik. A román sajtó hétfői tudósításaiban kiemelte, hogy maga a fiatalember is elismerte: a megvesztegető üzletembernek egyik partnerével üzleti kapcsolatban állt korábban, de azt cáfolta, hogy az egymillió eurót ígérő férfit ismerte volna személyesen, és szoros üzleti kapcsolatot ápolt volna vele.

Román elemzők szerint meglehetősen rosszkor jött a román belügyminisztérium és rendőrség tekintélyét megtépázó korrupciós botrány, hiszen Bukarest 2011 tavaszára várja az Európai Bizottság döntését arról, hogy Románia csatlakozhat-e a schengeni övezethez, vagy sem. Hollandia és Franciaország szerint Románia még nem érett meg erre a státusra éppen a korrupció miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik