Nagyvilág

A Hamász rakétáival elérheti Tel-Avivot

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalom olyan rakétákra tett szert, amelyek elérik Tel-Avivot - figyelmeztetett vasárnap az izraeli hírszerzés egyik magas beosztású illetékese.

A névtelenül nyilatkozó hírszerző szerint a Hamász “nagyon nagy” erőfeszítéseket tesz, hogy felfejlessze katonai ütőképességét, s a fegyvereket az egyiptomi-gázai határ alatt húzódó csempészalagutakon át szerzi be. Az izraeli hírszerzés eddig úgy tudta, hogy a Hamásznak 60-70 kilométeres hatótávolságú rakétái vannak, most azonban a szakszolgálat illetékese azt mondja, hogy a rakéták 70-80 kilométerre visznek.

A rakéták és fegyverek csempészésére használt alagutak többsége a 13 kilométeres gázai-egyiptomi határ 3-4 kilométeres szakaszán találhatók, és Egyiptom 24 óra leforgása alatt véget vethetne a fegyvercsempészetnek, ha ezt akarná – mondta az izraeli illetékes. Hozzátette, hogy az izraeli hírszerzésnek fényképei is vannak ezekről az alagutakról, s több fotón egyiptomi katonák láthatók néhány lépésnyire tőlük.
Az alagutak “az egyiptomi katonák szeme láttára és ellenőrzésük alatt működnek, és senki se tesz semmit” – mondja az izraeli illetékes, aki szerint a korrupció aláássa a fegyvercsempészet leállítására irányuló erőfeszítéseket.

Az egyiptomi hírszerzés egyik magas rangú tisztségviselője azonban azt mondta, hogy a hatóságok jól végzik a dolgukat a gázai hátáron: az elmúlt két év alatt 50 tonna robbanóanyagot foglaltak le, illetve az idén már 675 csempészalagútra derítettek fényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik