Nagyvilág

Marad a francia miniszterelnök

Nicolas Sarkozy francia államfő ismét Francois Fillont bízta meg a miniszterelnöki tisztség betöltésével.

A régi-új miniszterelnök szombat este nyújtotta be kormánya lemondását, amelyet Sarkozy el is fogadott, s ezáltal megnyílt az út a kormány öt hónappal ezelőtt beharangozott átalakítása előtt. Több kormánypárti és kormányzati forrás egybehangzó közlése szerint az új kormány névsora már vasárnap estére nyilvánossá válik. Az 56 éves Fillon újabb kinevezésével lezárul egy több hete tartó küzdelem, amelyet Fillon és környezetvédelmi minisztere, a centrista Jean-Louis Borloo vívott a miniszterelnöki posztért.

Fillon a három és fél év alatt ki tudott lépni a “hiperaktív” elnök árnyékából, olyannyira – az államfőnél jóval nagyobb népszerűsége és a jobboldal általi támogatás miatt -, hogy személye megkerülhetetlenné vált.

Az államfő bejelentése után a miniszterelnök is kiadott egy közleményt, miszerint az elnöki periódus kezdete óta keresztülvitt reformokra alapozva elkötelezetten vág neki kormányzása új fejezetének. “A súlyos globális gazdasági és pénzügyi válság ellenére keresztülvitt bátor reformok után egy új fejezetet nyitok azzal az eltökéltséggel, amely lehetővé teszi, hogy megerősödjön országunk gazdasága, és ennek eredményeképpen növekedhessen a munkahelyek száma, elősegíthessük az emberek egymás iránt szolidaritását, megőrizzük létbiztonságukat” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik