Külföld

Egy év után engedték el a túszokat a kalózok

admin
admin

2010. 11. 14. 12:12

Szomáliai kalózok szabadon engedtek vasárnap egy brit házaspárt, akiket egy évvel ezelőtt raboltak el vitorlás hajójukkal együtt a Seychelles-szigeteknél - jelentette egy tudósító a szabadon bocsátás helyszínéről, az etiópiai határhoz közeli Adadóból.

Adado egy önhatalmúlag kikiáltott önálló szomáliai területnek, Himam és Heebnek az egyik városa. A kalózok a terület hatóságainak adták át a nyugdíjas házaspárt, Paul és Rachel Chandlert. A pár egészséges, de kimerült. Elengedésükkor ugyanazt a ruhát viselték, amelyben elrabolták őket, és amelyet gyakorlatilag egész fogságuk ideje alatt viseltek.

A túszejtőkkel a napokban kötöttek megállapodást a házaspár szabadon bocsátásáról. Bár a tárgyalásokon résztvevői közül senki nem ejtett szót váltságdíjról, egy adadói rangidős lakos szerint a párt csaknem 320 ezer dollár ellenében engedték szabadon. Emellett még 400 ezer dollárt fizettek ki korábban egy meghiúsult tárgyalás eredményeként. A 60 éves Paul Chandler és 57 éves felesége Nairobin keresztül órákon belül hazatér repülőgéppel.

Szomáliai kalózok mintegy harminc elrabolt külföldi hajót birtokolnak, a rajtuk talált legalább 510 emberrel együtt. A múlt héten 17 millió dollárt zsebeltek be egy szingapúri teherhajó és egy dél-koreai tartályhajó elengedéséért. A tengeri rablók az utóbbi öt év alatt dollárszázmilliókat csikartak ki a markukba kaparintott hajókért cserébe, aminek eredményeként egyre korszerűbb eszközök birtokában a szomáliai partoktól még távolabb közlekedő hajókra csapnak le.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.