Nagyvilág

Martonyi: erősíti a szomszédsági kapcsolatokat a Duna-stratégia

Az európai újraegyesülési folyamat jelképe a Duna-stratégia, egyben felelősség és lehetőség is - mondta Martonyi János pénteken egy ausztriai konferencián.

A Duna-stratégia erősíti a jó szomszédsági kapcsolatokat, és elősegíti, hogy a régió és népei ténylegesen “összenőjenek” – mondta a külügyminiszter az osztrák parlament felsőháza és az alsó-ausztriai tartományi gyűlés közös, Európa-konferencia címet viselő rendezvényén Sankt Pöltenben.

A Duna-stratégiáról és a regionális együttműködésről rendezett tanácskozáson Martonyi rámutatott, hogy a Duna menti országokat és régiókat összefogó, formálódó európai uniós makroregionális együttműködést a magyar európai uniós elnökség alatt, 2011 első félévében fogadják el. Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott ötödik kohéziós jelentése kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország erős kohéziós politikában érdekelt.

A Duna-stratégia a gazdasági válságból való gyorsabb kilábalást is elősegítheti, célzott fejlesztési programok révén. Ennek előfeltétele, hogy megvalósuljon az EU-ban az észak-déli közlekedési folyosó. További feltételek az energiahálózatok összekapcsolása, az energiaellátás biztonságossága, a megújuló energiaforrások felhasználásának javítása, a kis- és közepes vállalkozások támogatása – mondta a miniszter.

AJÁNLOTT LINKEK:

Túlélésre játszik a magyar EU-elnökség (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik