Nagyvilág

Szlovák lap: Orbán szocialista forradalma

"Viktor forradalmi októbere" címmel közöl kommentárt a Sme című szlovák liberális napilap a magyar kormány legutóbbi válságkezelő intézkedéseiről.

“Úgy, mint Orbán Viktor senki sem próbálkozik a közkiadások hiányának megoldásával. A beruházók egyelőre csak zavarban vannak. Ha semmi sem változik, csak idő kérdése, mikor szűnnek meg hinni Magyarországnak” – írja Peter Schutz.

“Még a legnagyobb euroszkeptikusoknak is legalább egy csendes imát kellene elmondaniuk annak érdekében, hogy Brüsszel ne dugja homokba a fejét, és Orbán szocialista forradalmát még csírájában elfojtsa” – véli a szerző.

A szerző úgy látja: “több mint hárommillió ember nyugdíjának a kisajátítása minimálisan a jogbiztonság megsértése”. Ha ezt Magyarországnak megengedik, akkor ez olyan precedens lehet, amely másokat is megfertőzhet, elég megnézni a szlovák ellenzéket – teszi hozzá a lap.

A szerző szerint az ágazati válságadókkal együtt Orbán így kíván pénzt szerezni arra, hogy szinten tartsa azt a költségvetési hiányt, amelyben az Európai Unióval korábban megegyezett. Most kiderült az is, hogy Magyarország “gazdasági önállóságának” megteremtése kapcsán ezért utasította el az újabb kölcsönről szóló megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal.

A szerző szerint Orbán “nagy kalandba vitte a 10 millió magyart”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik