Nagyvilág

Tilos magyarul megszólalni a szlovák tanórán

Egy szlovák pedagógus büntetésből ötvenszer íratta le a gyerekekkel: "Az iskolában nem beszélünk magyarul".

Egy dunaszerdahelyi szlovák iskola tanítónője büntetésből ötvenszer íratta le az órán egymás között magyarul beszélgető gyerekekkel, hogy “Az iskolában nem beszélünk magyarul” – írja a Dunaszerdahelyi Hírnök.

A pedagógus az eset kapcsán úgy fogalmazott: “Szlovák iskola vagyunk, és mindig az én angolórámon beszéltek magyarul… Ez helyettesítésen volt, mindig megmondtam a tanulóknak, hogy csöndben beszélgethetnek egymás között szlovákul. Nem magyarul. Mert igyekszünk rávenni a gyerekeket, hogy szlovákul beszéljenek. Ez szlovák iskola, használják a szlovák nyelvet”. A tanárnő saját bevallása szerint azt akarta elérni, hogy a gyerekek tanuljanak meg jól szlovákul.

A szlovák iskolába sok magyar anyanyelvű gyerek jár, Dunaszerdahelyen a lakosság közel 90 százaléka magyar nemzetiségű.

„Iskolánk filozófiája nem büntetni a gyerekeket a magyar nyelv használatáért. Ha viszont a magyar szülők megbíztak az iskolánkban és hozzánk adták a gyerekeiket, ezt azért tették, hogy jobban megtanuljanak szlovákul, ezen a nyelven konverzáljanak, kommunikáljanak. Hogy ne féljenek beszélni szlovákul. És ez pont a szlovákórán történt. De a szünetekben és más órákon nem büntetjük, nem is tiltjuk, korlátozzuk a magyar nyelv használatát. Ez kivételes eset volt” – mondta a Dunaszerdahelyi Hírnöknek Peter Gajdoš, az iskola igazgatója, aki szerint fiatal, tapasztalatlan oktatóról van szó, aki hibát követett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik