Nagyvilág

Két hét múlva érhet Romániába a szennyezés

Két hét múlva kerülhet Romániába a Dunán keresztül a magyarországi iszapömlés következtében keletkezett szennyezés - írta szerdán a román sajtó.

Több országos román napilap is tág teret szentel a magyarországi ökológiai katasztrófának. Az Evenimentul Zilei című napilap tényszerű tudósításának fő címében “Magyarország története legnagyobb ökológiai katasztrófájának” nevezi az ajkai iszapömlést.

A Romania libera című napilap első oldalas hírben számol be a balesetről, és közli, hogy a gátszakadás következtében keletkezett szennyezés eljuthat Romániába.

Az Adevarul című napilap csaknem két egész oldalas tudósítást szentel a magyarországi eseményeknek a baleset következményeit és a kármentesítés nehézségeit ismertetve.

A lap megszólaltatja Dávid Csabát, a román folyóvizekért felelős állami hivatal igazgatóját, aki elmondta, hogy figyelemmel követik a romániai folyók minőségét, és pontos adatokat kértek a magyarországi hatóságoktól a szennyezés mértékéről és lehetséges következményeiről. Dávid Csaba szerint a Duna romániai szakaszát két hét múlva érheti el a szennyezés – olvasható az Adevarulban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik