Nagyvilág

Izrael-palesztin béketárgyalás: kompromisszum kerestetik

Lejárt a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vállalt tízhónapos moratórium, a felek pedig egy hét haladékot adtak maguknak a kompromisszum kialakítására.

Bár vasárnap éjfélkor lejárt a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vállalt tízhónapos moratórium, Izrael és a palesztin hatóság megállapodott: rászánnak még egy hetet, hogy kompromisszumot találjanak a kérdésben – írta a The Jerusalem Post.

Az izraeli napilap értesülése szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök vállalta, hogy ezalatt nem jelenti be távozását a nemrég felújított közvetlen béketárgyalásokról. Izraeli részről pedig jelezték: a szukót ünnepe miatt nem várható számottevő építési tevékenység a telepeken.

Az egyhetes hosszabbítás ötlete azokon a találkozókon merült fel, amelyeket George Mitchell, az amerikai elnök különmegbízottja New Yorkban folytatott Abbásszal és Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, éjfél után néhány perccel kiadott nyilatkozatában, felszólította Mahmúd Abbászt az “őszinte és jó tárgyalások” folytatására.

Közben az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint hétfőn reggel máris újrakezdődtek az építési munkák néhány ciszjordániai zsidó telepen. Bulldózerek kezdtek el dolgozni például a palesztin terület északi részén fekvő Adam településen, ahol mintegy harminc új lakást készülnek felépíteni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik