Nagyvilág

Az al-Kaida rabolta el franciákat Nigerben

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet beismerte, hogy észak-afrikai szárnyának emberei rabolták el a múlt héten Nigerben a francia állampolgárokat.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban tett bejelentés csak az Areva vállalat uránbányájában dolgozó öt franciáról szól, a velük együtt elhurcolt togói és madagaszkári alkalmazottat a hírtelevízióhoz eljuttatott üzenet nem említi, és egyéb részletet sem tartalmaz.

A foglyokat különféle források szerint valószínűleg Mali északkeleti, sivatagos hegyvidékén rejtegetik. A térségben mintegy száz francia terrorelhárító foglalkozik az ügy megoldásával. A francia külügyminisztérium bejelentette, hogy ellenőrzik az al-Dzsazíra hírének hitelességét.

Időközben kiderült, hogy a francia Areva vállalat vezetőit szeptember elején figyelmeztették a nigeri hatóságok, hogy a térségben emberrablásra készülnek a szélsőségesek. A cég kommunikációs igazgatója közölte, hogy a helyszínre küldték a biztonsági főnöküket, de nem kapott ennél pontosabb információt, ezért 15-én elutazott. A túszejtés aznap éjjel történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik