Nagyvilág

Alkotmányellenes a melegek kitiltása az amerikai hadseregből

Az amerikai hadseregben nem tűrik, ha valaki nyíltan vállalja másságát, ez ellen lépett fel egy konzervatív melegszervezet.

Egy amerikai szövetségi bíró alkotmányellenesnek ítélte, hogy nem szolgálhatnak nyíltan homoszexuális emberek az amerikai fegyveres erőkben. Az ügyben döntő bíró közölte, hogy tiltó végzést fog kiadni az úgynevezett “ne kérdezd, ne mond” szabály ellen, amely tiltja, hogy a hadseregben szolgáló melegek nyíltan vállalják, hogy saját nemükhöz vonzódnak. Amennyiben mégis beismerik azt, elbocsátás vár rájuk.

A sokat vitatott szabályt egy konzervatív melegszervezet támadta meg még 2004-ben, bírósági tiltást kérve. Az ügyben döntő szövetségi bíró, Virginia Phillips döntése szerint a szabály sérti a szólásszabadságról szóló első alkotmány-kiegészítést, valamint a jogi eljárásokkal foglalkozó ötödik alkotmány-kiegészítést.

A pert indító konzervatív szervezetnek szeptember 16-ig kell benyújtania a végzéstervezetet, amely ellen a kormánynak egy hete lesz fellebbezni. Az amerikai kormányzat egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy milyen lépéseket terveznek. A kormány jogászai szerint a bírónak nincsen meg a hatásköre az országos tiltó végzés kiadására.

Barack Obama amerikai elnök többször is felemelte szavát a szabály ellen, de a kongresszus és a hadsereg beleegyezésével akarja megszüntetni. Az amerikai képviselőház márciusban fogadta el a szabályt megszüntető törvényt, de a szenátus még nem adta áldását a jogszabályra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik