Nagyvilág

Emigrálnak a kelet-európai orvosok

Köszönjük, inkább elmegyünk - ez a mottója 2500 cseh orvosnak, akik alacsony fizetésük és rossz munkakörülményeik ellen tiltakoznak. Kikötötték: ha az év végéig nem kapnak fizetésemelést, felmondanak és kivándorolnak.

Az orvosok kikötése rávilágít a többi közép- és kelet-európai országban is gondot okozó akut problémára. Amióta ezek az államok csatlakoztak az Európai Unióhoz, orvosok és kórházi ápolónők tömeges elvándorlása figyelhető meg Európa gazdagabb, nyugati felébe – írja a Süddeutsche Zeitung.

“Csehországban jelenleg 700 orvosi állás betöltetlen, vidéken rohamosan apad a háziorvosok száma. Bulgáriában is aggasztó a helyzet. Anna-Maria Boriszova egészségügyi miniszter szerint naponta eggyel kevesebb orvos marad a balkáni országban. Az EU-belépés óta pedig Romániából 6000 orvos, fogorvos és gyógyszerész távozott olyan országokba, amelyek elismerik a román diplomát. Mellettük több mint négyezer ápolónő is hátat fordított az országnak” – számol be a német lap.

Arról is tudósít, hogy például egy fiatal román orvos fizetése általában nem több 350 eurónál, míg egy kivándorolt orvos Franciaországban, Angliában vagy Németországban ennek a tízszeresét keresi azonos beosztásban. “Hab a tortán, hogy a bukaresti kormány – az államháztartás rendbehozatala érdekében – nemrég bejelentette a közalkalmazottak fizetésének 25 százalékos csökkentését” – teszi hozzá a cikk.

A kelet-európai orvoskaravánból Németország is profitál: az érkező fiatalok legalább részben pótolják azokat a német orvosokat, akik a magasabb fizetés kedvéért skandináv országokba vagy Svájcba települnek át.

Ezzel együtt tavaly 5000 orvosi állás volt betöltetlen német kórházakban és klinikákon. Az intézmények ezért szinte már lasszóval fogják a jelölteket – például hajlandók kifizetni a kelet-európai jövevények által elvégzendő nyelvtanfolyam költségeit.

Így, a Kelet- és Közép-Európát elhagyó szakemberek egyfajta láncreakciót indítottak be: a Bulgáriában vagy Csehországban megüresedő állásokat Fehéroroszországból, Ukrajnából, sőt Indiából érkező orvosok töltik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik