Nagyvilág

Özönvíz árasztja el Szlovákiát

Árvizeket és komoly közlekedési gondokat okozott az özönvízszerű eső Szlovákiában, és már egy halálos áldozatról is tudni lehet.

A rövid idő alatt leesett rendkívüli mennyiségű csapadék miatt a Nyitra, a Handlovka és Rajcianka folyók kiléptek a medrükből, és elöntötték Privigyét és Nyitrabányát. Ezért mindkét város környékén víz alatt vannak a közutak is. Utóbbiban, a helyi hatóságok válsághelyzetet rendeltek el és kora este a
mentők egy vízbe fúlt személy holttestére bukkantak, egy másik személy
hollétéről pedig nincs hír.

Súlyos gondok vannak Garamszentkereszten, Besztercebánya megyében és néhány más településen is. Számos ház víz alá került, sok helyen megszakadt az áram- és a gázszolgáltatás. Erre példa Németpróna, ahol a település központja teljesen víz és a
falun áthaladó országos főúton megszakadt a közlekedés.

Mindezért a Nyitra felső folyásán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelte el a szlovák hidrometeorológiai intézet, a Vág felső folyásán és a Liptó folyócskán másodfokú a készültség.

A helyzetnek megfelelően, délután Daniel Lipsic belügyminiszter, valamint Lubomír Galko védelmi miniszter is ellátogatott az árvíz sújtotta településekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik