Nagyvilág

84 éves születésnapját ünnepli Castro

Fidel Castro kubai kommunista vezető pénteken töltötte be 84. életévét. Elemzők szerint Castro meglepően jó egészségnek örvend és politikai szerepléseit tekintve is egyre aktívabb.

Castro az utóbbi időben egyre többször jelenik meg a nyilvánosság előtt, ilyenkor kizárólag külpolitikai témákra koncentrál, érzékeltetve, hogy habár formálisan öccse, Raul az államfő, továbbra is ő határozza meg Kuba külpolitikáját – írja a CNN.

Fidel Castro volt kubai államfő szombaton jelent meg újra a kubai parlamentben, ez volt az első hivatalos programja négy évvel ezelőtti műtétje óta. A törvényhozás rendkívüli ülésén a nukleáris háború kitörésének veszélyeit vitatták meg.

Castro jó egészségben tűnt fel a kubai parlamentben (fotó: MTI/EPA)

Castro jó egészségben tűnt fel a kubai parlamentben. Tekintse meg képgalériánkat Castro 84 évéről! (fotó: MTI/EPA)

A rangjelzések nélküli, olajzöld katonaingben érkező Fidel Castrót ovációval, éljenzéssel, felállva fogadták a képviselők, amikor a Kubai Kommunista Párt első titkárát – e posztot betegsége ellenére megtartotta magának – felsegítették a pódiumon lévő helyéhez. A 84. születésnapját augusztus 13-án ünneplő Fidel Castro betegsége miatt még 2008-ban átadta az államfői posztot öccsének, a 79 éves Raúl Castrónak.

Fidel Castro a 2006 júliusában elvégzett műtéte után sokáig távol maradt a nyilvánosságtól. Idén július 7-én azonban visszatért a rivaldafénybe, a szombati eseményt is beleszámítva immár tizedszer jelent meg a kubai nyilvánosság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik