Külföld

Hidegháború Venezuela és Kolumbia között

admin
admin

2010. 07. 23. 07:10

Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette, hogy országa "megszakít minden kapcsolatot" Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával.

“Egy könnycseppel a szívemben jelentem be, hogy Venezuela kénytelen azonnali hatállyal megszüntetni minden kapcsolatot a kolumbiai kormánnyal”- mondta Chávez a caracasi televízióban.

Az ügy előzménye, hogy a kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítván, hogy ezek alátámasztják mintegy másfél ezer, köztük öt vezető kolumbiai gerilla titkos táborozását Venezuela területén. Chávez amerikai sugallatra készült hamisítványoknak minősítette a bemutatott képeket és térképeket, és azt is hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok Kolumbiát felhasználva szeretné aláásni Venezuela integrációs erőfeszítéseit.

Chávez közölte, hogy “teljes készültséget” rendelt el a két ország határán, illetve visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével, Uribe elnök szóvivője azonban közölte, hogy Kolumbia nem vezényel katonai egységeket a venezuelai határra.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy nem szerencsés, ami történt a két szomszédos dél-amerikai ország viszonyában. Elemzők szerint egyelőre nem valószínű, hogy katonai összeütközés alakulna ki a két ország között.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.