Nagyvilág

Észak – Korea fizikai válaszcsapással fenyegetőzik

Phenjant az USA és Dél - Korea közös hadgyakorlata paprikázta fel.

Észak – Korea fizikai válasszal fenyeget az Amerikai Egyesül Államok és Dél – Korea közösen tervezett vasárnapi tengerészeti hadgyakorlata miatt. A diplomáciai szikra az után pattan ki, hogy a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Pak – Ui Chun észak – koreai külügyminiszter részt vettek egy ázsiai biztonsági fórumon.

Phenjan ezt követően kijelentette: fizikai választ fognak adni az amerikai hadsereg lépéseire, mivel szerintük ez már nem a 19. század őrhajó-diplomáciája. Hillary Clinton Phenjan kijelentésével kapcsolatban elmondta: Észak – Korea elszigetelt szereplő Ázsiában, kampánya provokatív, viselkedése pedig veszélyes. Hozzátette, hogy a vasárnapi hadgyakorlat legfőbb célja, hogy Washington megmutassa: megvédi szövetségesét, Dél – Koreát. Az USA szigorította az ország elleni gazdasági szakciókat, és további megszorításokat helyezett kilátásba Phenjan ellen.

Az 1200 tonnás Cshonan korvett március 26-án felrobbant és elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. A hajó kettétört, a legénység 58 tagját sikerült még időben kimenteni, 46 matróz azonban odaveszett. Phenjan továbbra is tagadja, hogy köze lett volna az incidenshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik