Nagyvilág

Már kétmilliárd dollárba került az olajszennyezés

Már kétmilliárd dollárt költött kárelhárításra a BP a Mexikói-öbölben - közölte a katasztrófáért felelős brit vállalat hétfőn.

A BP – amely múlt héten beleegyezett egy 20 milliárd dolláros kártérítési alap létrehozásába – eddig 105 millió dollárt fizetett ki 32 ezer olyan személynek, akit a szennyeződés hátrányosan érintett. A BP azt is közölte, hogy a mélytengeri olajszivárgás megszüntetése céljából megkezdett mentesítő fúrások már 3350 méteres mélységig hatoltak le a tengerfenék szintje alatt, és a tervek szerint augusztusban érik el a kút felszállócsövét.

A cég két ilyen fúrást kezdett májusban; a terv szerint nehéziszapot, majd cementet fognak lepumpálni a kút végleges eltömítésére. A londoni székhelyű BP szóvivője hétfőn cáfolta azokat a híreket, hogy Tony Hayward vezérigazgató távozna a vállalattól. A cég főnökét súlyos bírálatok érték “érzéketlensége” miatt, legutóbb Richard Shelby alabamai szenátor jelentette ki, hogy Haywardnek “mennie kell”. Önteltnek nevezte a vezérigazgatót, egyebek között azért bírálta, mert a hétvégén részt vett egy jachtversenyen.

A BP azt is közölte, hogy a partnervállalatoknak is részt kell vállalniuk a katasztrófaelhárítási költségek fedezésében.
Az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt Deepwater Horizon nevű olajfúró platformot a BP üzemeltette, de a svájci Transocean tulajdonában volt. A BP-nek 65 százalékos részesedése van a mélytengeri olajkútban, a texasi központú Anadarko Petroleum független olajcég 25, a japán Mitsui egy leányvállalata 10 százalékos részt birtokol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik