Nagyvilág

Áruval fizetnek az oroszok

Oroszország áruszállítással egyenlíti ki a szovjet időkből származó, Macedóniával szemben fennálló 60 millió dolláros adósságát - közölte a hétvégén a szentpétervári gazdasági fórumon az orosz pénzügyminiszter-helyettes, Dmitrij Pankin.

A később aláírandó megállapodás szerint Macedónia 76 millió dollár értékű orosz áru megvásárlására vállal kötelezettséget, ebből 60 milliónyi az orosz tartozás fedezete, 16 millió dollár értékű árut pedig Szkopje készpénzben egyenlít ki. A megállapodás szerint Oroszország segít a délszláv államnak gázszállítási rendszere újjáépítésében is a következő öt évben.
Megfigyelők szerint Oroszország mindenekelőtt annak nyomán rendezi kapcsolatait Szkopjével, hogy Macedónia érdeklődik a Déli Áramlat gázvezetékprojektben való részvétel iránt.

Gjorge Ivanov macedón elnök és Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari óriáscég vezérigazgatójának napokban lezajlott moszkvai tárgyalásai nyomán a Gazprom kész megvizsgálni a lehetőséget, hogy a kis balkáni országot is bekapcsolják a tervezett csővezetékrendszerbe. A megbeszélésen az is elhangzott, hogy Macedónia szívesen növelné az orosz földgázimport volumenét.

A Déli Áramlat gázvezetéken Ukrajnát elkerülve jutna el az orosz földgáz nyugatra. A csővezetéket a Fekete-tenger alatt építenék ki Bulgáriáig. Innen két irányban haladna tovább, az egyik ága Szerbián és Magyarországon át Horvátországot és Szlovéniát is érintve jutna el az ausztriai végpontig, a másik ága Görögországon és az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba futna.

A vezetékrendszer a jelenlegi tervek szerint 2015-re épülne ki, a legóvatosabb becslések szerint legkevesebb 10 milliárd euróból, de a költségek szakértők szerint akár ennek a kétszeresét is meghaladhatják. Teljes kapacitása a tervek szerint évente 63 milliárd köbméter lesz, a teljes éves magyarországi gázfogyasztás több mint négyszerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik