Nagyvilág

Kína Oroszországgal egyeztetett

Hu Csin-tao és Dmitrij Medvegyev bővíti a két ország közötti együttműködést.

A két államfő főként az országaik közötti kereskedelmi, gazdasági, energetikai és haditechnológiai együttműködés bővítéséről ejtett szót.

A 2001-ben alakult Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja Oroszország, Kína, továbbá négy közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Megfigyelői státussal bír India, Irán, Mongólia és Pakisztán.

Az idei csúcsértekezlet egyik fő célja, hogy bővítési tervet fogadjanak el – mondta Szergej Prihogyko, Medvegyev külügyi tanácsadója, rámutatva arra, hogy a belépni kívánók között van Irán, Pakisztán és Afganisztán is. A Moszkva és Teherán között az iráni nukleáris program kapcsán keletkezett feszültség miatt Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök lemondta részvételét.

Prihogyko elzárkózott attól, hogy megnevezze azokat az országokat, amelyeknek legnagyobb az esélyük a felvételre a közeljövőben. Egy orosz politológus szerint Irán nincs a legesélyesebbek között, nem utolsósorban a nukleáris fejlesztések kérdésében mutatott támadó magatartása miatt.

Elemzők szerint a szervezetet a NATO közép-ázsiai szerepének ellensúlyozására hozták létre. Az idei tanácskozás napirendjére felvették az afganisztáni helyzet és a Kirgizisztánban kialakult állapotok témáját, és tárgyaltak az észak-koreai helyzetről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik