Nagyvilág

Az uniós elnökség oldhatja fel a szlovák-magyar konfliktust

Rövid jegyzetben foglalkozott a magyar-szlovák viszonnyal pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív német napilap magyar származású szemleírója, Georg-Paul Hefty a cikk bevezetőjében úgy vélekedett: amikor két fél egymással vitázik, fontos lesz a harmadik. Az állampolgársági kérdésben Szlovákia és Magyarország között támadt konfliktusban az Európai Unió a harmadik fél. Nemcsak Brüsszel fog törődni azzal, hogy a vitatkozó felek kölcsönösen ne sértsék meg egymást, hanem az európai eseménynaptár is mérséklően hat majd – írta, utalva arra, hogy 2011 első felében Magyarország tölti be az unió soros elnöki tisztségét.

Ennek során pedig Orbán arra fog törekedni, hogy európai szellemű politikusként elismerést szerezzen. Amennyiben eljátszaná a bizalomnyerésnek ezt az esélyét, jó ideig hasonló esély nem állna fenn – vélekedett a konzervatív újság szemleírója.

A szerző szerint a leendő miniszterelnök a szomszédos országok magyarjainak csak azt adja meg, ami a nemzetközi jogi szokásoknak megfelelően megilleti őket, és a most elhatározott törvénymódosítás végrehajtási utasításait is óvatosan fogalmazza majd meg. Ezért – mint hozzátette – a szlovák kormány is leszállhat a magas lóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik