Nagyvilág

Sme: Orbán és Fico ikertestvérek

Mindkét oldalt - a magyar és a szlovák politikát és politikusokat - bírálja a csütörtöki szlovák sajtó. Általános a vélemény, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok súlyos válságban vannak.

A Sme című liberális lap úgy véli: a felesleges és buta magyar törvényre, illetve az elfogadását kísérő magyar arroganciára a szlovák kormánykoalíció ugyanolyan felesleges és még butább, választási hisztériába öntött intézkedéssel felelt. “Minden arra vall: annak vagyunk éppen tanúi, ahogy a kormányzó politikusok a Duna mindkét oldalán megadják a szlovák-magyar kapcsolatok alaphangját a következő négy évre” – írja a szerző, azzal a megjegyzéssel, hogy szívesen tévedne.

Rámutat: miután Szlovákia választások előtt áll, még van esély a változásra. Magyarországon nehezebb a helyzet, mert az Orbán-kormánynak – akár belekezd a reformokba akár nem – problémákkal kell szembenéznie, és szüksége lesz a figyelemelterelésre “úgy, ahogy erre eddig ikertestvérének, Ficónak volt”.

A magyar törvény a szlovák nacionalizmust serkenti

A független Pravda elemzésében arra a következtetésre jut, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az állampolgársági törvénnyel “erőteljesen beavatkoztak” a szlovákiai választási kampányba, s ez elsősorban a szlovák nacionalisták malmára hajtja a vizet. “Inkább (Ján) Slotának, mint (Robert) Ficónak kedvez, és támogatást nyújt a szlovák nacionalizmusnak, szinte lelket lehel belé” – vélekedett a lapban Stefan Markus, Szlovákia volt budapesti nagykövete. Szerinte a törvény a szlovákiai magyarok közti nacionalistáknak is hátszelet adott.

Az újság megemlíti: politikai elemzők félig viccesen, félig komolyan arról is vitáznak, vajon Orbán nem szándékosan tette-e, amit tett. Ezzel ugyanis segít Ficónak – “haragos partnerének” – kormányon maradni, s a jövőben bármikor összekaphat vele, ha szüksége lesz a figyelem elterelésére a súlyos gazdasági gondokról.

Hospodárské Noviny: Fico hazaáruló

Orbán nyugodt lehet, mert Fico hibákat követ el – véli a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap. Az újság szerint a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar törvény ugyan elfogadhatatlan Szlovákia számára, és kemény választ igényel, de Fico rossz választ adott, amely veszélyezteti Szlovákia nemzeti érdekeit.

Fico pontosan azt tette – írja a szerző -, amire Orbánnak szüksége volt. Orbán célja, hogy szorosabbá tegye a kisebbségi magyarok és Magyarország kapcsolatát, gyengítse a magyarok Szlovákiához (Romániához, Szerbiához) való kötődését. “A végső cél világos: megkérdőjelezni Szlovákia jogait a ‘magyar állampolgárok’ lakta területekre” – jegyzi meg Dag Danis.

A most elfogadott “ellentörvény” éppen ezt segíti elő. Az, hogy a magyar állampolgárságért folyamodó szlovákiai magyarokat megfosztják szlovák állampolgárságuktól, kidobják munkahelyükről, csak Magyarországnak kedvez. Orbán bírálhatja a szlovák kormányt, és segítséget nyújthat a magyaroknak. “Más szóval: Fico a nemzeti és állami érdekeket eladta a Smer (és szponzorai) pártérdekeiért. És ez már nem csak populizmus. Ez hazaárulás” – zárja kommentárját a Hospodárské Noviny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik