Nagyvilág

Tengerbiológus Nigéria új elnöke

Néhány órával elődje halála után Goodluck Jonathan eddigi alelnök vette át Nigéria államfői posztját csütörtökön.

Mindössze fél nap telt el, hogy hosszan tartó betegségben elhunyt az ország választott elnöke, Umaru Musa Yar’Adua.

Az abujai elnöki rezidencián délelőtt lezajlott eskütételen az államfői teendőket eddig ügyvivőként ellátó Jonathan magára öltötte az ország nemzeti színű szalagját, jelezve ezzel, hogy formálisan is átvette a hatalmat.

Hatalmi válságot okozott a hosszú betegség

Elődje, az 58 éves Umaru Musa Yar’Adua szerda este hunyt el. Hosszú betegeskedése hatalmi válságot okozott az afrikai kontinens legnépesebb országában. A muszlim vallású volt államfőt még csütörtökön végső nyugalomra helyezik szülővárosában, az észak-nigériai Katsina településen. Az országban hétnapos gyászt hirdettek.

Yar’Adua több hónapja nem vett részt a politikai közéletben. Tavaly november óta szívproblémákkal kezelték Szaúd-Arábiában, s bár február végén hazatért Abujába, továbbra sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Orvosa közleménye szerint szívburok-gyulladásban szenvedett.

Egészségi állapota gyakorlatilag 2007-es megválasztása óta aggodalmakat keltett, november óta tartó hosszú távolléte pedig az alkotmányos válság szélére sodorta a nyugat-afrikai országot. Yar’Adua ugyanis hónapokig nem volt hajlandó alelnökére átruházni az államfői tisztséget, s nem lehetett tudni, hogy ki felügyeli valójában az államügyeket. A parlament végül február elején kérte fel Jonathan alelnököt az államfői feladatok átmeneti ellátására.

Jonathan jó kormányzást ígért

A nigériai alkotmány szerint az államfő halála után alelnökének kell letennie az elnöki esküt, és meg kell neveznie alelnökét. Mandátumuk a 2011 áprilisában esedékes választásokig szól. Rövid beiktatási beszédében Jonathan azt ígérte, hogy adminisztrációja a hátralévő egy évben a jó kormányzás megteremtésén fog fáradozni, elsősorban a választási reformra és a korrupció elleni harcra összpontosítva erejét. Hozzátette, hogy az ország olajiparának otthont adó Niger-delta békéje továbbra is az egyik fő célkitűzés marad.

Szélsőséges csoportok által végrehajtott támadások az elmúlt évben súlyos csapást mértek a nigériai olajkitermelésre. Yar’Adua kísérletet tett a lázadás békés lezárására, egyre súlyosabb betegsége azonban meghiúsította erőfeszítéseit.

Az 53 éves, tengerbiológusi végzettségű, keménykalapokat kedvelő Goodluck Ebele Jonathan az eskütételen a Niger-delta keresztény lakosságú vidékének hagyományos fekete ünnepi öltözetét viselte. Ülve maradt az elődje tiszteletére elmondott muzulmán ima idején, s csak a keresztény imához állt fel.

A Nigériát irányító pártok egy íratlan hatalommegosztási megállapodása értelmében az államfői posztot váltakozva töltik be keresztény és muszlim politikusok. A 150 millió lakosú Nigéria északi részén többségükben muzulmánok, délen pedig keresztények élnek. Március elején véres összecsapások zajlottak le a két vallási felekezet között a közép-nigériai Plateau szövetségi állam közigazgatási székhelye, Jos városa környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik