Nagyvilág

Ismét vádat emeltek Nastase ellen

Ismét vádat emeltek Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen, akit egyebek között kenőpénz elfogadásával és zsarolással vádolnak.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdai közleménye szerint bíróság elé kell állnia a volt miniszterelnök feleségének, valamint az építkezési szakfelügyelőség volt vezetőjének is. Nastasét azzal vádolják, hogy 630 ezer euró értékben tárgyakat és építési anyagokat fogadott el.

A vádirat szerint Nastase 2002 és 2004 között Irina Jianutól, az építkezési szakfelügyelőség volt vezetőjétől kenőpénzt kért, hogy ez utóbbi megtarthassa a tisztségét. Kinevezése vagy visszahívása akkor a miniszterelnök közvetlen hatáskörébe tartozott.

Az ügyészség korábban már vádat emelt Nastase ellen, de kénytelenek voltak ismét lefolytatni ellene a vizsgálatot, miután az alkotmánybíróság úgy döntött: az ügyészségnek a képviselői vagy szenátori mandátummal rendelkező volt kormánytagok esetében is engedélyt kell kérnie a parlamenttől ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítson ellenük. A DNA nem fordult engedélyért a parlamenthez, ezért érvénytelenítették a korábbi vádiratot, valamint az azt alátámasztó ügyészségi vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik