Nagyvilág

Megérkezett Kínába Kim Dzsong Il páncélozott vonata

Feltehetően belépett Kína területére Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt szállító páncélozott vonat - közölte hétfőn egy szöuli illetékes.

Azt mondta, hogy a különleges szerelvény befutott a határ kínai oldalán fekvő Tantung városába, és nagyon valószínű, hogy a vonaton van az észak-koreai vezető is.

Kisvártatva olyan hírügynökségi jelentések érkeztek, hogy a szerelvény továbbindult Kína belsejébe, s ezután feloldották a tantungi vasútállomás zárlatát, eltűntek onnan a katonai és rendőri erők.

Szöuli diplomáciai forrásokból vasárnap vált ismertté, hogy Kim Dzsong Il hamarosan felkeresi Kínát.

Ha helytálló a szöuli média jelentése, úgy ez Kim első külföldi útja azóta, hogy 2008-ban híre kelt: a külvilágtól hermetikusan elzárkózó ország vezetőjét szélütés érte. Az ezredforduló óta Kim Dzsong Il négyszer járt Kínában. Utoljára 2006 januárjában kereste fel a szomszédos országot, meglátogatta Kína kereskedelmi központjait.

Elemzők szerint Kim Dzsong Il pénzügyi segítséget kíván kérni Pekingtől. Kína viszont elvárja, hogy Phenjan térjen vissza az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalásokhoz, amelyeken tavaly április óta nem vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik