Nagyvilág

Az USA kiadta Noriegát

Az Egyesült Államok kiadta Manuel Noriegát Franciaországnak, ahol pénzmosás vádjával bíróság elé akarják állítani a volt panamai diktátort - közölték az amerikai hatóságok.

A francia igazságügyi minisztérium szóvivője Párizsban megerősítette, hogy a kiadatás folyamatban van.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő elmondta, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Washingtonban aláírta a kiadatási végzést, miután egy szövetségi bíró a múlt héten érvénytelenítette a kiadatási folyamat végigvitelét akadályozó halasztási végzést.

Noriegát Miamiban feltették az Air France légitársaság egyik repülőgépére, és a volt diktátor már útban van Franciaország felé.

A 75 éves volt tábornokot, akinek hatalmát amerikai katonai beavatkozás döntötte meg 1989-ben, 40 évi börtönre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt 1992-ben az Egyesült Államokban, majd büntetését 30 évre enyhítették. A büntetés kihirdetése után néhány héttel egy amerikai szövetségi bíró hadifogolynak minősítette.

Noriegát 1999 júliusában Párizsban távollétében elítélték drogkereskedelemből származó 3 millió dollár tisztára mosásának vádjával. Párizs később beleegyezett, hogy új bírósági eljárást folytat le ügyében, az amerikai kormány pedig támogatásáról biztosította az extábornok kiadatására vonatkozó francia kérést.

Noriega jó magaviselete miatt 2007 szeptemberében már szabadulhatott volna az amerikai börtönből, de a francia kiadatási kérelem miatt nem nyerte vissza szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik