Nagyvilág

Tagadja a srebrenicai népirtást a szerb kormányfő

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnöke nyíltan tagadta egy szerb lapnak adott nyilatkozatában, hogy népirtás történt volna a kelet-boszniai Srebrenicában.

Valójában 3500 áldozat volt, a hivatalosan megállapított 8000 helyett – idézte kedden Dodikot a Novosti című belgrádi napilap. “Nem fogadhatjuk el, és soha nem is fogjuk elfogadni, hogy az esetet népirtásnak minősítsék” – szögezte le a kormányfő.
Azt állította, bizonyítéka van arra, hogy a halálos áldozatok listáján szereplő emberek közül “több mint 500 még életben van”. További 250 felételezett áldozatot nem is Srebrenicában öltek meg – folytatta Dodik.

A srebrenicai áldozatok hozzátartozóit még ma is az emlékhely temetőjében temetik el, s úgy állítják be, mintha ők is a mészárlás során vesztették volna életüket – állította Dodik.

A hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette a srebrenicai mészárlást, amelyet a II. világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb háborús bűntettként tartanak számon. A boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában, a srebrenicai ENSZ-protektorátus elfoglalása után becslések szerint mintegy 8000 muszlim férfit és fiút ölt meg. A fő felelős, Ratko Mladic akkori boszniai szerb főparancsnok még ma is bujkál az igazságszolgáltatás elől.

A boszniai Szerb Köztársaság vezetői idén április 19-én közölték, hogy felülvizsgálják a Srebrenicában meggyilkoltak mintegy 7800 fős listáját, amelyet szerintünk 2004-ben a nemzetközi közösség “nyomása alatt” állítottak össze. “Célunk nem a bűncselekmény megkérdőjelezése. Egy ember meggyilkolása is sok” – hangsúlyozta akkor Milorad Dodic kormányfő.

Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze kedden tesz látogatást a Srebrencia közelében fekvő Potocari emlékhelyen.

A srebrenciai mészárlás ellentétes érzelmeket vált ki Szerbiában is. Április 26-án a Press című újság egy reprezentatív felmérés eredményét ismertetve arról számolt be, hogy a szerbek mindössze harmada, 33 százaléka támogatja parlamentjük bocsánatkérését a srebrenicai vérengzésért. Emellett a megkérdezettek 57 százalékos többsége ellenezte, hogy elfogják és a hágai Nemzetközi Törvényszéknek átadják a boszniai szerbek volt katonai parancsnokát, Ratko Mladicot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik