Nagyvilág

A cianidos bányászat európai betiltását sürgeti a magyar képviselő

Az Európai Bizottsághoz intézett írásbeli kérdést az európai parlamenti képviselő.

Herczog Edit Brüsszelben kiadott közleménye szerint arra kérte az uniós végrehajtó testületet, hogy egész Európában tiltsa be a súlyos környezeti hatásokkal járó módszer alkalmazását.

A képviselő magyar környezetvédelmi szervezetekkel egyeztetve nyújtotta be kérdését az Európai Bizottsághoz, amelyben a Tisza példátlanul súlyos ciánszennyezésének 10. évfordulójára emlékezett. Utalt arra, hogy a tíz évvel ezelőtti tiszai katasztrófa jóvátehetetlen természeti károkat és rendkívüli veszteséget okozott a partszakaszok mentén élőknek. A szennyezés következtében a Tiszában több ezer tonna hal pusztult el, és jelentékeny mennyiségű víz vált fogyasztásra alkalmatlanná, a szennyezés hosszú távú hatásairól nem is beszélve.

A politikus emlékeztetett arra, hogy csak az utóbbi két évtizedben több hasonló katasztrófa is történt. Az Egyesült Államokban 1982-ben Montana, 1992-ben a Colorado államban történt hasonló baleset, 1998-ban pedig a kirgizisztáni Kumtor aranybányában ömlött cianid a vízbe.

A közlemény szerint Herczog Edit arra kéri az európai parlamenti képviselőket is, hogy – miután Magyarország már betiltotta a cianidos bányászatot – lépjenek fel európai uniós szinen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik