Nagyvilág

Újra láthatunk bionikus szemmel

Bemutatták az első bionikus szemet, amelyet a gyengülő látás helyreállítására terveztek Ausztráliában, és amely támogatói szerint a legnagyobb áttörés a Braille abc megalkotása óta.

“Az eszköz az egyik legfontosabb orvosi előrelépés lehet, amelynek életünk során tanúi lehetünk” – mondta Kevin Rudd miniszterelnök, akinek kormánya 42 millió ausztrál
dollárral, azaz 7,6 milliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek keretében az újítás született.

A kutatási programtól azt várják, hogy ezrek látását adja vissza az országban és világszerte. Bár nem tökéletesíti a látást a szerkezet, de
remélhetően fénypontokat érzékeltet, amelyeket aztán az
agy képpé rekonstruál.

Az eszköz – amelynek egy részét műtéti úton beültetik a szembe – a retinitis pigmentosa nevű örökletes állapoton vagy az öregkori makula degenerációnak nevezett látásromláson segíthet. Egy szemüvegre szerelt miniatűr kamerából áll, amely képeket alkot és elküldi azokat a felhasználó zsebében lévő processzorhoz. Utóbbi vezeték nélkül továbbít jelet a szembe ültetett egységhez, amely közvetlenül stimulálja a retinában az életben maradt idegsejteket, így alakul ki a kép az agyban.

A prototípusról a kutatás igazgatója, Anthony Burkitt úgy véli, hogy megváltoztathatja az emberek életét. Reményeik szerint az implantátum a korábbinál nagyobb mobilitást és függetlenséget nyújt a felhasználóinak, későbbi változatai pedig lehetővé teszik majd az arcok felismerését és a nagyobb betűs szövegek olvasását is.

A bionikus szemet még tesztelik, az első emberi beültetésekre 2013-ban kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik