Nagyvilág

Szökőár jöhet Olaszországra

"Bármelyik pillanatban kitörhet Európa legnagyobb víz alatti tűzhányója, a Nápolyi-öbölben található Marsili, ami Olaszország déli partvidékét elborító szökőárat idézhet elő" - állítja a vulkanikus jelenségek egyik ismert olasz szakértője.

“A tűzhányót majd szétveti a magma, miközben “falai” meglehetősen instabilak. Ledőlésük “nagy mennyiségű anyag gyors leomlásával” járna, ami Campania, Calabria és Szicília partjait is elérő, erőteljes árhullámot váltana ki “- figyelmeztetett Enzo Boschi, az országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) elnöke.

“Ez akár már holnap megtörténhet. Legutóbbi kutatásaink azt mutatják, hogy a vulkán szerkezete nem szilárd, falai törékenyek és a magmakamra nagy kiterjedésű. Mindez azt mondja számunkra, hogy a tűzhányó aktív és bármelyik pillanatban kitörhet” – teszi hozzá.

“A falak beomlása több millió köbméter anyag mozgásával járna, ami nagy erejű árhullámot gerjesztene. Az összegyűjtött jelek ugyan pontosak, de előrejelzéseket nem lehet készíteni. A kockázat valós, de nehéz felmérni” – közölte a szakember.

A 70 kilométer hosszú és 30 kilométer széles Marsili 150 kilométernyire található Calabria partjaitól. Magassága 3000 méter, krátere körülbelül 450 méterre van a tenger szintje alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik