Nagyvilág

Terrorhullám kezdődhet Oroszországban

A csecsen „fekete özvegyek” hétfő reggeli merényletével újra a világpolitika középpontjába került az utóbbi években elfeledett Észak-Kaukázus. A két robbantás szimbolikus helyszíneken történt, és nem elképzelhetetlen, hogy visszatér az 1999 és 2004 között rendszeres terrorhullám.

A csecsen nők által elkövetett merénylet, habár rendkívül erősen ráirányította a figyelmet a világ által elfeledett észak-kaukázusi problémára, politikailag nem hozhat sok hasznot, inkább a gyűlöletet és az ellenük táplált ellenszenvet erősíti a térségben – nyilatkozta az fn.hu-nak Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő.

A Putyin és Medvegyev által fémjelzett korszak sok tekintetben ellentétes a jelcini érával – tette hozzá, utalva arra, hogy a jelenlegi orosz kormányzat nem fog tárgyalni a merénylet mögött álló csecsen csoportokkal.

1999 szeptembere és 2004 augusztusa között Oroszország számos merényletet szenvedett el, azóta ehhez fogható robbantás nem érte Moszkvát, pedig a 11 milliós metropoliszt és a benne közlekedő többszázezer embert igen nehéz védeni –emlékeztet a szakértő. Az első robbantás időpontjában a moszkvai metróban több mint félmillió ember tartózkodott.

A merényletek helyszínei nem voltak véletlenek, az egyik merénylő a Szövetségi Biztonsági Szolgálat épülete alatti metróállomáson robbantott, a másik pedig a Park Kulturi állomáson történt. A szakértő szerint nem kizárt, hogy ez utóbbi célja valójában az 1 megállónyi átszállásra található szövetségi belügyminisztérium lett volna, a merénylő azonban elvétette az irányt.

Oroszországban óriásiak a regionális különbségek, Észak-Kaukázusban rendkívül nagy a munkanélküliség, amely a lakosság mintegy felét érinti. A merényletre válaszul az orosz kormányzat valószínűleg egyfajta konszolidációs folyamatot indít meg, illetve fokozott biztonsági intézkedéseket vezet majd be – véli a szakértő.

Hétfő reggel a Lubjanka metróállomáson a reggeli csúcsforgalomban robbanás történt egy metrókocsiban, majd a Park Kulturi metróállomáson is detonáció történt. Az orosz ügyészség legfrissebb, helyesbített közlése szerint 36 ember vesztette életét a moszkvai metróban elkövetett két robbantás következtében, és mintegy 70 sebesültet vittek kórházba. A Egy csecsen terrorcsoporthoz köthető honlap állítólag vállalta a felelősséget a merényletért.

A szakadárok egy iszlám állam létrehozását akarják és célul tűzték ki az egész térség iszlamizálását, ami Moszkva leghatározottabb elutasításába ütközik. Egyáltalán nem szokatlan, hogy a robbantást nők követik el.

Kronológia: Merényletek 1999 – 2004

1999. szeptember 9. Moszkva délkeleti kerületében ismeretlenek felrobbantottak egy kilencemeletes lakótelepi házat. A robbanásban 90 ember vesztette életét, 250 megsérült.

1999. szeptember 13. Egy nyolcemeletes moszkvai lakóházat rombolt porig egy robbanás, amely 131 halálos áldozatot követelt.

2000. augusztus 8. Moszkva központjában, a Puskin téren lévő aluljáróban robbant pokolgép, a robbanószerkezetet egy táskában rejtették el az egyik eladóbódé mellett. A merényletben 13 ember életét vesztette, 130 sebesült meg.

2001. február 5. Egy házilag készített pokolgép robbant a moszkvai metróban, a Belorusz pályaudvarnál lévő állomáson. Húsz sérült.

2002. október 19. Moszkva központjában, egy McDonald’s gyorsétteremnél autóba rejtett pokolgép robbant, egy ember meghalt, hét megsebesült.

2002. október 23. Csecsen terroristák elfoglalták a moszkvai Dubrovka színházat és túszul ejtettek mintegy 900 nézőt, a támadók közül többen pokolgépet erősítettek a testükre. A túszmentő akció során valamennyi merénylőt megölték, de a különleges szolgálatok egységei által bevetett kábító gáztól 129 túsz is életét vesztette.

2003. július 5. Két öngyilkos merénylőnő Moszkvában, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.

2003. december 9. Öt ember vesztette életét Moszkva szívében, a Tverszkaja (volt Gorkij) utca Kreml felé eső részén, a Nacional szálloda szomszédságában elkövetett öngyilkos merényletben.

2004. február 6. Robbanás történt egy moszkvai metrószerelvényen, az öngyilkos merénylet áldozatainak száma megközelítette a harmincat.

2004. augusztus 31. Egy csecsen merénylőnő felrobbantotta magát Moszkva egyik metróállomásának bejáratánál. A robbanás tíz emberéletet követelt.

2006. augusztus 21. Robbantásos merénylet oltotta ki tíz ember életét egy piacon az orosz főváros keleti részén. 49 ember megsebesült.

(forrás: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik