Nagyvilág

Az éhezés ellen küzdenek a BRIC-országok

Brazília, Oroszország, India és Kína közös mezőgazdasági információs rendszert fejleszt, hogy jobban ki tudják szolgálni az élelmiszerigényeket.

Az éhezés elleni harcban közös mezőgazdasági információs bázist hoz létre a világ megművelhető területeinek egyharmadát birtokló Brazília, Oroszország, India és Kína, azaz a BRIC-csoport.

A világnépesség 42 százalékát kitevő négy ország mezőgazdasági miniszterei pénteki moszkvai tanácskozásukon az információs bázis segítségével az élelmiszertermelés és az igények jobb tervezhetőségét szeretnék elérni, valamint azt, hogy a nemzeti gabonatartalékokat jobban igazítsák a szükségletekhez.

A BRIC-csoport országai adják a világ gabonakészleteinek 40 százalékát, a világon előállított disznóhús felét, szárnyas- és marhahúsból pedig a világtermelés harmadát. 2008-ban a négy ország a világ GDP-jének 22,4 százalékát állította elő.

A négy mezőgazdasági miniszter megállapodott a tapasztalatcserében az éhező, illetve katasztrófa sújtotta népességcsoportok ellátásában, illetve olyan technológiák cseréjében is, amelyek segítik kivédeni a klímaváltozás élelmiszertermelésre gyakorolt hatásait.

A négy ország közül Oroszország hatalmas – mintegy 10 millió tonna – intervenciós gabonakészlettel rendelkezik, amelyet nehezen tud exportálni. Moszkva 15 éven belül meg akarja duplázni gabonakivitelét

Ajánlott videó

Olvasói sztorik