Nagyvilág

Tájékoztatják a pápát az iskolai szexuális visszaélésekről

A legmagasabb szinten egyeztet a német katolikus egyház és a Vatikán a németországi katolikus iskolákban korábban történt, de csak a közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyében: pénteken Rómában Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke XVI. Benedek pápával folytat megbeszélést.

Zollitsch érsek – mint kiszivárgott – tájékoztatni kívánja a pápát arról, hogy mit tervez a német katolikus egyház az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére, továbbá a korábbi áldozatok kártalanítására.

A Vatikán egyik legtekintélyesebb, egyben rangidős bíborosa, Walter Kasper épp a hét elején üzente meg, hogy a Szentszék a történtek teljes kivizsgálását sürgeti. Kasper egyidejűleg a leghatározottabban felvetette az áldozatok jogi és erkölcsi kártérítésének szükségességét is. Zollitsch erről is egyeztetni kíván XVI. Benedek pápával, mint ahogy arról a kerekasztal-konferenciáról is, amelyet a német kormány javasolt az egyházi – valamint világi – iskolákban, illetve intézetekben, fiatalkorúakkal történt szexuális bűncselekmények kivizsgálása, továbbá a hasonló esetek jövőbeni megelőzése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik