Nagyvilág

Izraeli telepesek akadályozzák a közel-keleti békefolyamatot

Az Arab Liga bejelentette, hogy nem kezdődnek meg a Washington által javasolt izraeli-palesztin béketárgyalások, amíg Izrael nem állítja le 1600 lakás felépítését Kelet-Jeruzsálemben.

A szervezetnek a békefolyamatot figyelemmel követő bizottsága ezt csütörtökre virradóra, a tagországok rendkívüli – nagyköveti szintű – kairói tanácskozása után jelentette be közleményben.

“Ha Izrael nem állítja le azonnal a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben lakásépítésre tett lépéseit, a (Washington által) javasolt tárgyalások hiábavalóak lesznek” – szögezte le a dokumentum.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára a tanácskozást követő kairói sajtóértekezleten elmondta: Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy tájékoztatta, hogy nem kezd közvetlen béketárgyalást Izraellel, mert “a palesztin fél a jelenlegi körülmények között nem áll készen a tárgyalásokra”.

Joe Biden amerikai alelnök szerdán a ciszjordániai Rámalláhban a Palesztin Hatóság vezetői előtt nyilvánosan bírálta, hogy Izrael előző nap bejelentette a tervezett lakásépítéseket.

Az izraeli lépés beárnyékolta Biden izraeli és ciszjordániai látogatását, amelynek az volt a célja, hogy előmozdítsa a béketárgyalásokat, amelyek a tervek szerint a következő hetekben kezdődtek volna meg amerikai közvetítéssel.

Jichák Hercog izraeli népjóléti miniszter szerdán bocsánatot kért amiatt, hogy épp Biden látogatása alatt hagyták jóvá zsidó telepesek számára az új lakások építését Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok megalapítani remélt független államuk fővárosának szeretnének megtenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik