Nagyvilág

Izrael az ENSZ-hez fordul a béketárgyalások felújításához

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közbenjárását kérte Szilvan Salom izraeli miniszterelnök-helyettes ahhoz, hogy meggyőzzék a palesztinokat a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások felújításáról.

Salom erről Ban Ki Munnal a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint hétfőn tartott találkozója után beszélt újságíróknak.

A politikus elmondta, hogy Izrael szeretne azonnal közvetlen béketárgyalásokat kezdeni a palesztinokkal. Reményét fejezte ki, hogy Ban Ki Mun meg tudja majd győzni a közel-keleti válságban közvetíteni igyekvő nemzetközi kvartett képviselőit közelgő moszkvai tanácskozásukon arról, hogy kérjék meg a palesztinokat: rövidítsék le azt az időt, amelyre szükségük van a közvetlen béketárgyalásokra történő áttéréshez.

Ban Ki Mun előzőleg megerősítette azt a szándékát, hogy részt vesz a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – március 19-i moszkvai tanácskozásán, hogy elősegíthesse a béketárgyalások felújítását.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet vasárnap beleegyezett abba, hogy az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja, George Mitchell révén korlátozott ideig (négy hónapig) közvetett béketárgyalásokat folytassanak a zsidó állammal.

A közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások 2008 végén, a Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva miatt szakadtak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik