Nagyvilág

Merényletekre buzdít az al-Kaida

Az al-Kaida terrorszervezet szóvivője vasárnapi internetes üzenetében arra szólította fel az amerikai hadseregben szolgáló muszlim katonákat, hogy hajtsanak végre merényleteket a tavalyi Fort Hood-i mészárlás mintájára.

Az amerikai születésű Adam Gadahn 25 perces videót helyezett el radikális iszlám portálokon azzal az üzenettel: a többi muszlim katona számára példaképül kell hogy szolgáljon az öldöklést végrehajtó Nidal Malik Hasan őrnagy, katonaorvos – jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.

Az amerikai hadsereg pszichiátere a texasi Fort Hood katonai bázison 2009 novemberében két pisztollyal lövöldözött, 13 embert megölt és 29-et megsebesített.

“Nidal testvér az ideális példakép minden bűnbánó muszlim számára a hitetlenek és a hitehagyott kormányok hadseregeiben” – mondta az Azzam al-Amriki néven is ismert al-Kaida szóvivő. Kifejtette: nemcsak a katonai támaszpontok “fontos célpontok” az Egyesült Államokban, Nyugaton, de van számos egyéb stratégiai hely is, intézmények és létesítmények, amelyekre csapást mérve a muszlimok nagy kárt okozhatnak. Azt mondta, az őszinte és éber muszlimok nemcsak pisztollyal, hanem más fegyverekkel is támadhatnak; célpontnak ajánlotta a tömegközlekedési hálózatokat, és azt mondta: kormányzati tisztviselők, gyáriparosok és újságírók megölésével vagy foglyul ejtésével is csapást lehet mérni.

Pakisztáni hírszerző tisztek és egy kormánytisztviselő bejelentette vasárnap, hogy a hírszerzés Karacsiban elfogta Gadahnt. Ez nagy eredmény lenne az al-Kaida elleni globális küzdelemben, és annak a jele lehetne – több más afganisztáni tálib parancsnok korábbi elfogásával egyetemben -, hogy az ázsiai ország jobban együttműködik Washingtonnal, mint korábban.

Három magas rangú hírszerzési tisztségviselő később cáfolta, hogy Gadahnt fogták el. Egyikük elmondta: eleinte azt gondolták, “nagy halat fogtak”, de később kiderült, hogy más személyt vettek őrizetbe. Egyelőre megpróbálják kideríteni az illető személyazonosságát és állampolgárságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik