Nagyvilág

Görögország: korrupció minden szinten

A gazdasági válság dacára a görög gazdaság és társadalom továbbra is nyögi a korrupció terheit - derül ki a Transparency International, a korrupció ellen létrehozott nemzetközi szervezet friss vizsgálatából - írja a Die Welt.

Legyen szó akár jogosítvány kiállításáról, építési engedély beszerzéséről, akár adóügyi vizsgálatról vagy soron kívüli kórházi felvételről: a gépezetet mindenhol “kenni” kell. Egy görög állampolgár évente átlagosan 1355 euró (365 ezer Ft) csúszópénzt fizet ki állami vagy önkormányzati hivatalnokoknak. A Public Issue intézet által végzett felmérésbe bevont 6122 személy 13,4 százaléka ismerte be, hogy ügyintézők pénzt kértek tőle.

A magánszférában sem jobb a helyzet. Az ügyvédek, orvosok, banki alkalmazottak zsebébe vándorló csúszópénz (görögül fakelaki) átlagos összege tavaly 1671 euró volt. A pénzt általában borítékba rejtve, az asztal alatt nyújtják át a “célszemélynek”.

A TI számítása szerint a görög háztartások tavaly összesen 787 millió euró kenőpénzt fizettek ki: ebből 462 millió vándorolt állami alkalmazottak zsebébe, 325 millióval pedig a magánszektor “gépezetét” olajozták a hellének. Ez a korrupciós pénzek összegének jelentős növekedését mutatja. 2007-ben ugyanis a két szféra dolgozóinak “ösztönzésére” még csak 639 millió eurót áldoztak a görögök. A TI görög részlegének vezetője szerint viszont a korrupció valódi mértéke vélhetően sokkal nagyobb, hiszen a felmérés csak a “kispályás vesztegetésekre” terjedt ki, pedig az igazán nagy korrupció az állami és vállalati szinten zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik