Nagyvilág

Ezer fölött az Afganisztánban meghalt amerikaiak száma

Ezer fölé emelkedett az Afganisztánban meghalt amerikai katonák száma - közölte kedden egy független hírportál, amely az amerikai háborús áldozatokat tartja nyilván.

Az icasualties.org számítása szerint az ázsiai országban eddig 1003 amerikai katona vesztette életét a nyolc éve tartó háborúban, amelyben még mindig nem sikerült úrrá lenni a tálib felkelésen.

Az amerikai haderő idén már 54 katonát vesztett Afganisztánban. A szövetséges csapatoknak összesen 1659 áldozatuk van, a brit erők 264, más országok együttesen 392 katonát vesztettek.

A híroldal szerint az Irakban harcoló amerikai erők soraiban 4378 fős a veszteség. A szövetségeseknek összesen 4696 katonájuk halt meg az arab országban. Elemzők rámutattak: az afganisztáni amerikai áldozatok száma azzal egy időben lépte túl az ezer főt, hogy a NATO-erők az egyik legnagyobb arányú támadást intézték a tálib erők ellen az egyik legnyugtalanabb tartományban, Hilmendben, Mardzsa térségében.

Az offenzíva Barack Obama amerikai elnök 30 ezres csapaterősítése után része a szövetségesek azon törekvésének, hogy átvegyék az ellenőrzést a tálibok központjai felett, és átadják azt az afgán biztonsági erőknek. Az amerikai csapatok fokozatos kivonása a tervek szerint jövő nyáron kezdődik.

Szakértők szerint ha jelentősen emelkedik az amerikai áldozatok száma, vagy ha a hadműveletekkel nem sikerül stabilitást teremteni Afganisztánban, csorbát szenvedhet a háború mielőbbi lezárására törekvő Obama elnöki tekintélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik