Nagyvilág

Gazdagodtak az orosz milliárdosok

Az orosz milliárdosok a válság idején meggazdagodtak - ez derül ki a Finansz című orosz folyóiratból, amely hétfőn közölte a leggazdagabb 500 orosz üzletember listáját.

Szembetűnő, hogy az orosz dollármilliárdosok száma 77, vagyis a válságos 2009. év eleje óta mintegy 30 százalékkal nőtt. A dúsgazdagok többségére súlyos csapást mért vagyontárgyaik tőzsdei árfolyamának zuhanása.

A pénzpiacnak és a legnagyobb vállalatoknak nyújtott állami támogatás azonban megtette hatását, az árfolyamok felszöktek, s aki jól fektette be pénzét az árfolyamok mélyrepülése idején, az mostanra nagyon jól járt.

A listát idén Vlagyimir Liszin 54 éves acélmágnás vezeti, aki a 3. helyről került az élre: tavaly 7,7 milliárd dollárral rendelkezett, jelenleg vagyonát 18,8 milliárd dollárra becsülik, s ezzel nem csupán a leggazdagabb lett, hanem ő növelte legnagyobb mértékben gazdagságát.

A második helyen Mihail Prohorov (44), az Onexim csoport főrészvényese áll, aki tavaly a leggazdagabb orosznak bizonyult: akkor 14,1 milliárd, most 17,85 milliárd dollárra teszik vagyonát.

A 43 éves Roman Abramovics, a csukcsföldi parlament elnöke a másodikról a harmadik helyre került, de szegényebb ő sem lett: tavaly év elején 13,9 milliárd dollárja volt, idén 17 milliárdja van a becslések szerint.

Miközben Oroszországban a válságot még messze nem sikerült leküzdeni, a tíz leggazdagabb ember összvagyona egyetlen év alatt majdnem megduplázódott a tavalyi 75,9 milliárd dollárról 139,3 milliárdra, s a lista első ötven helyezettje közül csak Anatolij Szedih, a 46. helyezett vesztett vagyonából: tavaly 2,5 milliárd dollárja volt, s ez egy év alatt 3,3 milliárdra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik