Nagyvilág

Előkerült Joseph Mengele naplója

Egy magyar holokauszt-túlélő unokája vette meg a náci katonaorvos, Joseph Mengele naplóját, amelyet egy aukción bocsátottak áruba. Mengele szerint az idióták elszaporodása miatt az emberiség 90 százaléka éhen fog halni.

Az egyik legnagyobb aukciós ház, az Alexander Autographs elárverezte dr. Joseph Mengele (1911-1979) naplóját és egy, feleségéhez szóló levelét, melyet még auschwitzi szolgálatának idején írt. A dokumentumok áruba bocsátásával egy olyan személy bízta meg a céget, aki közvetlenül Mengele egyik fiától vásárolta a kéziratot – számol be az esetről a Ha’aretz.

Az aukciós ház nem közölte, hogy a napló mennyiért kelt el, de kikiáltási ára 60 000 dollár volt, és a cég egyik munkatársa szerint egyáltalán nem volt iránta kereslet – írja a globusz.net. Végül egy, a keleti parton élő – neve elhallgatását kérő – magánszemély fizette meg a vételárat. Az ő 86 éves, ma is élő a nagymamája olyan túlélő, akit Mengele válogatott ki az egyik magyarországi transzport érkezését követően. Az új tulajdonos a dokumentumokat a Holokauszt Múzeumnak ajándékozta.

Mint ismeretes, Mengele a második világháború idején katonaorvosként az auschwitzi megsemmisítő táborban teljesített szolgálatot, és kulcsszerepet játszott az 1944 során oda deportált magyarországi zsidók „szelektálásában” – azaz a gyerekek, öregek és betegek kiválogatásában, akiket érkezésük után azonnal elgázosítottak. Számos, az orvosi etikával összeegyeztethetetlen kísérletet is végzett a foglyokon.

Mengele a háború után Dél-Amerikába menekült. Bár egyike volt a leginkább körözött náci bűnözőknek, sohasem sikerült elfogni; a brazíliai Bertioga tengerpartján lelte halálát. Úszás közben agyvérzést szenvedett 1979-ben.

A kézirat 180 oldalas, Mengele 1960 júniusában kezdte papírra vetni. Benne összefoglalja orvosi-természettudományos vízióját a világról. Ilyen megállapításokat találni benne:

„Ma már látom, mennyire voltak elképzeléseim helyesek, s azt is, hogy mások tanácsát követve jóvátehetetlen őrültség lett belőlük, de elutasítom, hogy másokra hárítsam a felelősséget: egyedül én voltam felelős döntéseimért” – írja 49 évesen.

Morális, esztétikai és genetikai kérdésekről írva a következőt jegyezte fel: „A valódi probléma ott jelentkezik, amikor el kell dönteni: egy emberi lény életképes-e vagy pedig ki kell irtani.” „A természetben nem létezik jó vagy rossz, csak életképesek vagy életre képtelenek léteznek… Ez is, az is egyforma lehetőséget kap, hogy éljen, ugyanakkor a természet gondoskodik egyfajta szűrőről, melyen az alkalmatlanok kihullanak, és veszítenek a létért folyó küzdelemben.”

Az indiai kaszt-rendszerről meditálva a következőt jegyzi fel: „A brahmanok szép kiállású egyedek voltak; egyeseknek közülük még kék is volt a szemük. Apró, egyenes orral rendelkeztek, és általában emberi kvalitásaik is kiemelkedőek voltak. Hogy ez így lehetett, annak egyetlen magyarázata van: a brahmanok mindig ügyeltek arra, hogy a legmagasabb kasztként megőrizzék nemesi vérüket. Északi népek leszármazottai voltak, akik valaha meghódították Indiát, és sokáig vezették is azt.” Ebből kiindulva, Mengele úgy véli, hogy a vezető felső osztály megteremtésének feltétele, hogy „kiválasszuk a legjobbat, másként ez megvalósíthatatlan”.

„Minden katasztrófába fordul, ha a természetes szelekciót befolyásoljuk, és a tehetségeket elnyomja az idióták milliárdjainak sokasága.” Ez esetben az emberiség 90 százaléka éhen fog halni, s csak 10 százalék marad életben. „Ezért meg kell előzni az idióták tömeges elszaporodását.”

„Tudjuk, hogy a szelekció természetes szabályai mindig is kiválogatáson és selejtezésen alapultak… Akik nem feleltek meg a követelményeknek, el kellett fogadniuk a tökéletes emberi példányok vezető szerepét, vagy kitaszíttattak a közösségből, illetve elpusztították őket. A gyenge egyedek például nem szaporodhattak. Ma is ez az egyetlen lehetősége az emberiségnek, hogy létezzen és fennmaradjon.”

Ha pedig a természetes szelekció már nem működik, akkor Mengele szerint: „Tennünk kell róla, hogy a természetes szelekciót emberi beavatkozással pótoljuk… akiknek fogyatékos génjeik vannak, azokat egyszerűen sterilizálni kell.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik