Nagyvilág

-21 fok a briteknél

Évtizedek óta nem mért, -21 fokos fagyra ébredt pénteken Nagy-Britannia. A rendkívüli hidegben most már korlátozni kell a földgázellátást. A légi közlekedés továbbra is akadozik, és ismét töröltek budapesti járatot a brit fővárosból.

A brit meteorológia péntek reggeli adatai szerint a hőmérsékleti mélypont -21,6 fok volt az északnyugati országrészben, de délen is -10-15 fokos hajnali fagyokat mértek.

Félméteres hótakaró

A National Grid, a nagybani országos energiaelosztó cég péntektől leállította a földgázszállítást több olyan iparvállalatnak és erőműnek, amelyek más forrásból, például szénből is fedezni tudják energiaigényüket. Országszerte 25 ezer lakásban azonban már szerda óta nincs áramszolgáltatás, főleg a jég súlya alatt leszakadt vezetékek miatt.

Nagy-Britannia jelentős részét vastag – helyenként félméteres – hótakaró borítja, és Kelet-Angliában pénteken ismét havazás kezdődött.

Járattörlések

A légi közlekedésben változatlanul fennakadások voltak, amelyek megint érintettek budapesti járatot. A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül háromra – Heathrow, Gatwick, Luton – közlekednek járatok Ferihegyről. Mindegyik nagy londoni repülőtér kéri az utasokat, hogy minden esetben ellenőrizzék: indul-e járatuk.

A Heathrow járatinformációja szerint a British Airways három pénteki budapesti járata közül a délelőtti első beérkezőt törölték.

Akadozik a szuperexpressz

Változatlanul korlátozott menetrenddel közlekednek a Londont Brüsszellel és Párizzsal, valamint több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel haladó Eurostar szuperexpresszek, amelyek egyike csütörtökön elromlott a Csatorna-alagútban, és műszaki mentőszerelvénnyel kellett kivontatni.

Tanítási szünet

Országszerte továbbra is mintegy tízezer iskolában szünetel a tanítás, és számos településen élelmiszer-ellátási gondok támadtak a behavazott utak miatt.

A meteorológia szerint egyelőre nem is látni a december közepe óta tartó kemény tél végét, amelyhez foghatót Nagy-Britannia fél évszázada nem élt át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik