Nagyvilág

Biztatóan alakulnak Észak-Korea és Amerika tárgyalásai

Egyetértés volt az amerikai és észak-koreai tárgyalófelek között az észak-koreai atomprogramról áprilisban megszakadt tárgyalások újrafelvételét illetően - közölte csütörtökön az amerikai elnök különmegbízottja.

Háromnapos phenjani tárgyalásai után Szöulba visszatérve Stephen Bosworth mindazonáltal megjegyezte: nem tudja, ez a nézetazonosság elegendő-e ahhoz, hogy Észak-Korea, amely áprilisban szakította meg a tárgyalásokat, visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

“Egyetértés volt Észak-Korea és közöttünk abban, hogy meg kell valósítani a 2005-ben elfogadott közös nyilatkozatot, és újra kell kezdeni a hathatalmi tárgyalásokat – mondta sajtótájékoztatóján az amerikai diplomata.
Bosworth elmondta, hogy találkozott az észak-koreai nukleáris diplomácia atyjának tartott Kang Szok Dzsu külügyminiszter-helyettessel, valamint Kim Kje Gvannal, a hathatalmi tárgyalásokon Phenjant képviselő főtárgyalójával.

Az amerikai diplomata közölte: nem találkozott Kim Dzsong Illel. Mint mondta, nem kért találkozót az észak-koreai vezetővel, és háromnapos látogatása alatt nem is látta őt.

Barack Obama elnöki beiktatása óta Bosworth volt az első fehér házi megbízott, aki Észak-Koreába látogatott. Onnan érkezett Szöulba, majd Pekingbe, Tokióba és Moszkvába utazik, s várhatóan ezekben a fővárosokban részletesen beszámol phenjani tárgyalásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik