Nagyvilág

Berlusconi nyakig ül a maffiábotrányban

Silvio Berlusconi, olasz miniszterelnök védekezik a hírhedt gyilkos Gaspare Spatuzza vallomása ellen, miszerint az intézményeket gyengítő merényletekért kedvezményeket ígért a maffiának.

A torinói bíróság orvosi rendelőjéből kölcsönvett spanyolfal mögül
vallott a Cosa Nostra nevű maffiacsapat egykori gyilkosa, a “Kopasz”
néven elhíresült Gaspare Spatuzza, aki életfogytiglani büntetését tölti. Már tavasszal egy ízben megtörte a becsületbeli hallgatást és elmondta, hogy a 1993-’94-es bombarobbantásokat a politikába akkor készülő vállalkozó, Berlusconi rendelte a bűnszervezettől.

Berlusconi szóvivője ezt tagadja és azt hangoztatja, hogy a maffia le akarja járatni a miniszterelnököt. A szóvivő szerint Berlusconi szervezett bűnözés elleni küzdelmén próbálnak ily módon bosszút állni.

Erre azért volt szükség, mert Spatuzza, arcát eltakarva, most megismételte ezt a vádat Marcello Dell’Utri szenátor másodfokú tárgyalásán. A szenátort a kormányfő jobbkezeként tartották számon és a maffiával való szövetkezésért ítélték első fokon 9 évre.

Állítólag Spatuzza a maffiafőnök, Giuseppe Gravina engedélyével beszél. Ez azt jelentheti, hogy a szicíliaiak üzenni akarnak az államnak és Berlusconinak, akinek birodalma – az ügyészek szerint – Gravianóék millióival épült fel.

“A római Olimpiai stadionnál sikertelen csendőrgyilkosságra készülve említette Graviano Berlusconit; azt mondta, kezünkben az ország, az intézményeket gyengítő merényletekért a maffia kedvezményeket kap… a Via Venetón újságolta, hogy Dell’Utri és Berlusconi mennyire megbízható… a maffia a Bettino Craxi vezette szocialista pártot is támogatta ” – sorolta szicíliai maffianyelven Spatuzza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik