Nagyvilág

30 milliárdból 30 ezer katona megy Afganisztánba

Barack Obama bejelentette, hogy harmincezer újabb amerikai katonát küld Afganisztánba.

Harmincezer újabb amerikai katona Afganisztánba küldését jelentette be az amerikai elnök. Hangsúlyozta, hogy nemzetbiztonság okokból döntött így és a csapaterősítés csak ideiglenes.

“Afganisztán nincs elveszve, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentette veszély továbbra is létezik, új merényletekre készülnek” – mondta, ezért “létfontosságú nemzeti érdeknek” nevezte az intézkedést. “Nem veszem könnyedén ezt a döntést” – tette hozzá és tisztelegett a katonák és családtagjaik előtt. Hozzátette, hogy a csapaterősítés csak 2010-ben 30 milliárd dollárba kerül.

Az új katonákat 2010 első félévében vonultatják fel, hogy felléphessenek a lázadókkal szemben és megvédjék a főbb településeket. Kizárva minden hasonlóságot az afganisztáni és a vietnami háború között, Obama kiemelte: a csapatok 18 hónap múlva, azaz 2011 júliusában megkezdik a hazatérést. “Ha nem gondolnám azt, hogy az Egyesült Államok biztonsága forog kockán Afganisztánban, örömmel adnék holnap parancsot valamennyi katona visszatérésére” – közölte.

A CNN szerint három éven belül szeretné befejezni a háborút, és visszarendelné a katonák többségét. A The Washington Post és a Politico online kiadása úgy tudják, hogy 34 ezer fős erősítés lesz. Mindenesetre az Afganisztánban állomásozó amerikaiak létszáma nemsokára meghaladja a 100 ezer főt.

“Miután nemzetközi erőfeszítésről van szó, kértem, hogy a szövetségesek is járuljanak hozzá a kötelezettségvállalásunkhoz” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik